Στο άκουσμα ότι το πρόβλημα υγείας το οποίο έχουμε απαιτεί θωρακοχειρουργική αντιμετώπιση συχνά η πρώτη αντίδραση είναι ένα αίσθημα φόβου και ανησυχίας. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι θεωρούμε (και όχι άδικα) τον θώρακα μας ένα απαραβίαστο μέρος του σώματος μας και το γεγονός ότι χρειάζεται κάποια παρέμβαση εκεί μας ανησυχεί ιδιαίτερα.
Είναι απολυτά λογικό μια και ακόμα και στη γλώσσα μας χρησιμοποιούμε λέξεις και εκφράσεις που την ιδιότητα του θώρακα ως απαραβίαστου χώρου μας την τονίζουν ιδιαίτερα. Ας θυμηθούμε τις λέξεις "θωρακίζω", "θωρακισμένος" ή "αθωράκιστος" και θα καταλάβουμε με ποιον τρόπο αντιλαμβανόμαστε την λέξη θώρακας στη καθημερινότητα μας.
Φυσικά ο θώρακας είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίζει κινήσεις όλων των ειδών (στροφή, έκταση, κάμψη κλπ.) να διατείνεται και να συρρικνώνεται (εισπνοή κ' εκπνοή) να στηρίζει (θωρακική μοίρα σπονδυλικής στήλης) αλλά και φυσικά να προφυλάσσει τα πιο "ευγενή" και σημαντικά όργανα του σώματος μας, δηλαδή την καρδιά και τους πνεύμονες (τα όργανα δηλαδή που εξασφαλίζουν την οξυγόνωση του αίματος μας και την προώθηση του σε όλα τα αλλά όργανα μας). Στον θώρακα μας επίσης βρίσκονται και άλλοι σημαντικότατοι ανατομικοί σχηματισμοί όπως τα μεγάλα αγγεία (πνευμονικές φλέβες και αρτηρίες και η αορτή). Συνεπώς ο θώρακας μας είναι ένα θαυμάσιο αρχιτεκτονικό δημιούργημα που υποστηρίζει πολλαπλές λειτουργίες.
Έχουμε σκεφτεί σε τι διαφέρει ο θώρακας μας από τα άλλα μέρη του σώματος μας; Θα επικεντρωθούμε στις δύο σημαντικότερες χειρουργικά: