Κατά την γέννηση ο Θύμος Αδένας είναι μεγάλος σε μέγεθος και βρίσκεται στο πρόσθιο και ανώτερο μεσοθωράκιο, έχοντας σχήμα "Η".
Όσο αυξάνει η ηλικία ο αδένας υποστρέφει σε μέγεθος και στην εφηβεία αποτελεί μόνο ένα υπόλειμμα αδένα.
Θύμωμα - Απεικόνιση Αξονικής Τομογραφίας και PET
Το πλέον κοινό νεόπλασμα του αδένα αλλά και ολόκληρου του μεσοθωρακίου αποτελεί το θύμωμα.
Η συχνότητα των Θυμωμάτων κορυφώνεται μεταξύ τρίτης και πέμπτης δεκαετίας της ζωής.
Υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ της οντότητας του Θυμώματος και αυτής της Μυασθένειας.
Η Μυασθένεια εμφανίζεται σε μία συχνότητα 5-12/100.000 ανθρώπους και οι γυναίκες προσβάλλονται δύο φορές περισσότερο από τους άνδρες.
Στο 50% περίπου των περιπτώσεων το Θύμωμα δεν παρουσιάζει συμπτώματα και αποτελεί μόνο απεικονιστικό εύρημα συνήθως από μία αξονική τομογραφία που διενεργήθηκε για άλλο λόγο.
Όταν παρουσιάζει συμπτώματα αυτά είναι : Δύσπνοια, Βήχας, κόπωση και βύθιος πόνος στον θώρακα.
Πολύ σπανιότερα παρουσιάζονται συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, πυρετός ή δεκατική πυρετική κίνηση.
Η Θεραπεία του Θυμώματος είναι η χειρουργική εξαίρεση του.
Η προσέγγιση του μπορεί να επιτευχθεί είτε με ανοικτή χειρουργική μέσω διατομής του στέρνου (Στερνοτομή) είτε με Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδο με Θωρακοσκοπική ή Ρομποτική τεχνική με 2 έως 4 πύλες εισόδου από το πλάγιο μέρος του θώρακα.
Η Θυμεκτομή είναι πολύ απαιτητική εγχείρηση και έχει μερικά σημεία που ο χειρουργός πρέπει να εστιάσει με ιδιαίτερη προσοχή.
Αυτά είναι η αναγνώριση των φρενικών νεύρων ώστε να μην τραυματιστούν και προκληθούν παρέσεις των ημιδιαφραγμάτων και η πλήρης αφαίρεση εκτός του θυμώματος, όλου του θύμου αδένα και του λίπους που τον περιβάλλει.
Η ανάρρωση ποικίλει ανάλογα με το αν συνυπάρχει ή όχι Μυασθένεια και φυσικά ανάλογα με το τι χειρουργική τεχνική ακολουθήθηκε.
Είναι ξεκάθαρη η πρόταση μας για αντιμετώπιση των νοσημάτων του θύμου αδένα με Ρομποτική Τεχνική. Η υπεροχή της έχει αποδειχθεί και οι ασθενείς εξέρχονται από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση σε διάστημα 3 ημερών.