Οδηγός Ασθενών
Στο άκουσμα ότι το πρόβλημα υγείας το οποίο έχουμε απαιτεί θωρακοχειρουργική αντιμετώπιση συχνά η πρώτη αντίδραση είναι ένα αίσθημα φόβου και ανησυχίας. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι θεωρούμε (και όχι άδικα) τον θώρακα μας ένα απαραβίαστο μέρος του σώματος μας και το γεγονός ότι χρειάζεται κάποια παρέμβαση εκεί μας ανησυχεί ιδιαίτερα.
Χειρουργικές τομές
Οι χειρουργικές τομές του θώρακα είναι πολύ συγκεκριμένες. Έτσι λοιπόν ανάλογα με την επέμβαση και το όργανο που αφορά αλλάζουν και οι τομές που επιλέγονται να διενεργηθούν αυτές οι επεμβάσεις.
Στο ραντεβού με τον ιατρό σας μιλήστε για όλο το ιατρικό σας ιστορικό.
Την ημέρα του χειρουργείου αφού ξυπνήσουμε δεν τρώμε τίποτα και δεν πίνουμε ούτε νερό. Σε περίπτωση που το χειρουργείο είναι προγραμματισμένο για τις μεσημεριανές ώρες νωρίς το πρωί λαμβάνουμε ένα ελαφρύ πρωινό. Αν παίρνουμε χρονιά φαρμακευτική αγωγή το συζητάμε με τον ιατρό μας και με λίγο νερό παίρνουμε τα φάρμακα μας.
Μετά το τέλος του χειρουργείου εάν κρίνεται απαραίτητο για λογούς προσθετής ασφάλειας ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Συνήθως την επόμενη ημέρα θα οδηγηθεί στον θάλαμο του.
Η σίτιση αρχίζει την πρώτη μέρα μετά το χειρουργείο.
- Αφαίρεση σωλήνα παροχέτευσης (bullau)
Αφαιρείται όταν με καλή αναπνευστική λειτουργία δεν παρουσιάζει διαφυγή αέρα, ή καθημερινή συλλογή πλευριτικού υγρού είναι λιγότερη από 100 κε, το χρώμα του πλευρικού υγρού είναι κιτρινόχρωμο και υδαρές και η ακτινογραφία θώρακος δεν έχει παθολογικά ευρήματα. - Καλές αιματολογικές εξετάσεις
- Καλή κλινική εικόνα - ο ασθενής να μπορεί να σηκώνεται και να είναι περιπατητικός
- Καλή ακτινολογική εικόνα
- Απυρεξία
- Εντερικές συνήθειες φυσιολογικές (μη φυσιολογικές μπορεί να προκαλέσουν άνοδο του διαφράγματος, πίεση στους πνεύμονες με αίσθημα δύσπνοιας)
- Τραύμα σε αρίστη κατάσταση
Κατά την έξοδο ζητάμε να μας επιστραφούν όσες εξετάσεις προσκομίσαμε οι ίδιοι.
Ακολουθούμε πρόγραμμα ανάρρωσης που έχουμε συζητήσει με τον Θωρακοχειρουργό μας αν έχει ιδιαιτερότητες.