Η Θυμεκτομή είναι η εγχείρηση εκτομής και εξαίρεσης του Θύμου αδένα από το ανώτερο και πρόσθιο μεσοθωράκιο.
Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι εντός του θύμου αδένα οζιδίου ή ογκόμορφου σχηματισμού έχει αποδειχθεί η σχέση του αδένα με την Μυασθένεια (Myasthenia Gravis).
Είναι εντυπωσιακό να γνωρίζουμε ότι σε ασθενείς με μυασθένεια χωρίς απεικονιστικά ευρήματα υπερπλασίας ή ογκόμορφου σχηματισμού, η διενέργεια Θυμεκτομής οδήγησε σε αναστροφή των συμπτωμάτων σε ποσοστό 70% των περιπτώσεων.
Στο 40% εξ αυτών τα αποτελέσματα μπορεί να είναι άμεσα μετά το χειρουργείο. Σε άλλες περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά μέσα σε διάστημα 18 μηνών μετά το χειρουργείο. Το ποια θα είναι η πορεία των συμπτωμάτων μετά τη διενέργεια Θυμεκτομής δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί προεγχειρητικά.
Η προσέγγιση των ασθενών με μυασθένεια που θα υποβληθούν σε Θυμεκτομή πρέπει να είναι πολυπαραγοντική. Χειρουργοί, Αναισθησιολόγοι, Νευρολόγοι και Ιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας πρέπει να συνεργαστούν προς την καλή έκβαση.
Προεγχειρητικά ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή του κανονικά και συνεχίζει άμεσα την πρώτη ημέρα μετά το χειρουργείο.
Η μετεγχειρητική νοσηλεία στις Ελάχιστα Επεμβατικές μεθόδους κυμαίνεται από 3 έως 4 ημέρες.